• Afbeelding1.png

Successieplanning : Nooit te vroeg?!

Na 2 jaar lockdowns, team-meetings met de kinderen op de schoot en eindelijk zicht op een normale zomer, is successieplanning waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt.

Toch zouden we er beter allemaal al bij stil staan. Onze generatie kent immers de grootste transfer van vermogen in de geschiedenis, zoals de grafiek voor de VS hieronder aantoont. Ook hier bij ons organiseren ouders en grootouders massaal de overdracht van hun vermogen (als ze dat niet doen, is dit een goede aanleiding om er over te beginnen) en het is dan ook aan onze generatie om deze vermogens verder te beschermen voor de toekomst.

Heb je zelf een schenking ontvangen of heb je een deel van jouw vermogen voor de volgende generatie voorzien? Dan is dit hét moment om zelf een successieplanning op te starten. We doen dit altijd samen met juridische en - in het geval er vennootschappen in het spel zijn - vaak ook fiscale experten.

Waar moet je zeker op letten? We geven hier alvast enkele tips mee:

1.       Voor samenwonenden zijn de regels anders dan voor gehuwde koppels, de wet voorziet immers niet in een automatische regeling tussen jullie beiden. Een schenking of overeenkomst opstellen is dan ook een eerste goede stap.

2.       Wie een zelfstandige activiteit uitoefent neemt best ook zijn boekhouder mee in het verhaal. De regels voor successieplanning met vennootschappen zijn anders dan voor particulieren, maar daarom niet minder gunstig.

3.       Praat met je familie! Elke familievermogen dat de tand des tijds doorstaat, doet dat omdat het enerzijds goed beheerd wordt en anderzijds omdat de familie onderling eerlijk en open met elkaar communiceert. Uiteraard kunnen ideeën uit elkaar lopen, maar daarvoor is sinds enige tijd de erfovereenkomst een erg geschikte tool om vermogens toch op een elegante en correcte manier te structureren.

Met andere woorden, praat met elkaar én met je adviseur(s) over jouw vermogen. Bij successieplanning geldt immers het spreekwoord “jong geleerd, is oud gedaan”!

 

​​​​​​​

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven