• accuro_nieuwsbrief.jpg

Als topsporter investeren in vastgoed : het fiscale speelveld is veranderd

Als topsporter investeren in vastgoed : het fiscale speelveld is veranderd

 

Je rijkgevulde sportcarrière loopt op zijn laatste benen en je wil terug naar België keren om dichter bij familie en vrienden te vertoeven. Omdat je de bedoeling hebt je voor langere tijd te settelen, wens je hier ook een woning te kopen. Bedenk dan dat de financieringsvoorwaarden en de fiscaliteit met betrekking tot de aankoop van vastgoed de afgelopen jaren in België grondig gewijzigd zijn. We zetten de verschillende aandachtspunten op een rijtje.

 

1

De voorwaarden om een woning te financieren zijn in België de afgelopen jaren danig verstrengd: Terwijl banken tot voor 2 jaar hypothecair kredieten verstrekten die 100 procent of zelfs meer dan 100 procent vertegenwoordigden van de aankoopprijs, is die gulle financiering niet meer mogelijk. Vandaag mag het krediet maximaal 90 procent van de aankoopprijs bedragen. Als het van de toezichthouder afhangt (de Nationale Bank) idealiter zelfs maar 80 procent. Dat betekent dat je sowieso minstens 10 procent van je vastgoedproject met eigen middelen moet financieren.

2

Daartegenover staat echter dat hypothecaire kredieten geen recht meer geven op een belastingvermindering. De aflossingen op het krediet kan je niet meer aftrekken van het belastbaar inkomen. Daarom zal je als kandidaat-koper ook sneller geneigd zijn om meer eigen middelen aan te spreken om vastgoed te kopen. Zeker nu de hoge inflatie en de zeer lage spaarrentes in reële termen zeer zwaar interen op je spaargelden.

3

Hou er ook rekening mee dat je in de praktijk veel meer dan 10 procent van de woning zal moeten financieren met je spaargelden. Bij de aankoop van je woning komen immers ook belangrijke  kosten kijken. Die zullen de aanvankelijke kostprijs van je vastgoedproject met minstens 10 procent verhogen. De kosten zijn voornamelijk de dossierkosten die je aan je bankier moet betalen voor de opmaak van een kredietdossier, en notariskosten, in het bijzonder de ereloonnota die je notaris aanrekent om de koop administratief in goede banen te leiden.

4

De belangrijkste kosten zijn echter van fiscale aard, namelijk de registratierechten. Die bedragen sinds 1 januari 2022  12% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel. Voordien was dat 10 procent. Daarop gelden enkele belangrijke, niet te verwaarlozen, uitzonderingen. Indien je je woning in het buitenland verkoopt en in Vlaanderen je enige, eigen woning koopt of bouwt, betaal je sinds begin dit jaar maar 3 procent registratierechten. Bovendien, bij een ingrijpende energetische renovatie of sloop en herbouw van deze woning betaalt je maar 1 procent registratierechten. Het zijn toch wijzigingen die de globale factuur stevig kunnen drukken.

Je kan daardoor belangrijke eigen middelen uitsparen, die je op een andere manier aan het werk kan zetten om te vermijden dat je spaargelden verder eroderen door de inflatie. Bijvoorbeeld door te beleggen in gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) die op de beurs noteren. Via deze GVV’s beleg je op een democratische manier in een goed gespreide vastgoedportefeuille. Daaruit ontvang je ieder jaar ook een mooi inkomen in de vorm van een dividend. En vooral : je vangt de inflatie op, aangezien de onderliggende vastgoedbedrijven dankzij de huurindexering hun reële inkomsten op peil houden.

 

Heb je nog vragen of zit je met investeringsplannen? -> Aarzel dan niet één van onze adviseurs te contacteren

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven