• ACCURO_SENTIMENT.png

Investeren in tijden van inflatie & angst

In het huidige economische klimaat heerst er veel onzekerheid en angst onder beleggers. Inflatie, rentestijgingen en geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat veel investeerders voorzichtig zijn. Daar zijn ook goede redenen voor wanneer je kijkt naar de huidige macro-economische situatie.

Inflatie bevindt zich op niveaus die sinds de jaren '70 niet meer zijn gezien, de rente is het afgelopen jaar snel gestegen en de voorbije maanden kwam daar nog eens de vrees voor een nieuwe bankencrisis (met oa Crédit Suisse, SVB en First Republic in een hoofdrol) bovenop. Voeg daar de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen de VS en China aan toe en er ontstaat een onaangename mix van onzekerheden en angst die de markten in haar greep houdt.

Waarom lange termijn-beleggers verder moeten kijken

Als adviseurs van jouw vermogen, kunnen we niet genoeg benadrukken dat je vandaag als investeerder verder moeten kijken:

·         De wereldeconomie blijkt bijzonder veerkrachtig te zijn. De lang voorspelde recessie wordt steeds verder uitgesteld, en de sterke financiële positie van huishoudens en bedrijven zorgt voor een gezonde vraag. Bedrijven blijken veelal in staat om hogere kosten door te berekenen en hun winstgevendheid op peil te houden

·         De inflatie is aan het zakken, onder meer door de gedaalde energieprijzen. Ook de renteverhogingen beginnen effect te hebben op de inflatie

·         De piek van de rente lijkt in zicht. De obligatiemarkten houden er rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank eind dit jaar de rente weer zal verlagen (zie grafiek rentecurve)

·         De 'bankencrisis' lijkt zich te beperken tot een klein aantal banken en vooral een kwestie van slecht management te zijn, eerder dan een systeem-probleem zoals in 2008 – 2009

 

We hebben het advies om geduldig te blijven en het oog op de lange termijn te houden al vaker gegeven. We kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen dat in tijden zoals vandaag de aantrekkelijke waardering van aandelen en obligaties een hoger rendement belooft.

Net zoals de markten vorig jaar erg negatief reageerden op de renteverhogingen, zullen ze meer ademruimte krijgen wanneer de rente terug daalt. Wanneer dat zal zijn weten we niet, we weten enkel dat de bedrijven die we opvolgen vandaag veel aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vandaag is het dus een uitstekend moment om te investeren in kwaliteitsbedrijven en geduldig te wachten op het herstel, dat doorgaans sneller komt dan de markt verwacht.

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven