• Afbeelding1.gif

Beurscorrectie creëert nieuwe beleggingsopportuniteiten

Een fors hogere inflatie en dus hogere rentes, toenemende geopolitieke spanningen, de correctie van de technologie-aandelen. Deze factoren zorgen voor een toegenomen zenuwachtigheid op de financiële markten. Bang naar de uitgang lopen, is echter geen optie. Integendeel, de correctie biedt een opportuniteit om je portefeuille verder op te bouwen voor de langere termijn, via kwaliteitsvolle bedrijven

De financiële markten zijn het jaar onrustig gestart. De winnaars van de vorige jaren, in het bijzonder de technologie-aandelen, zijn dusver de verliezers van 2022. De correctie is niet onlogisch. De angst voor inflatie heeft voor hogere rentevoeten gezorgd, iets waar technologiebedrijven en andere cyclische ondernemingen extra gevoelig voor zijn. Zeker als de belangrijke centrale banken op het punt staan om de rente te verhogen in een tempo dat we de laatste 15 jaar niet meer hebben meegemaakt.

Het vooruitzicht op hogere financieringskosten doet ineens vragen rijzen bij het scenario van een aanhoudende sterke winstgroei die beleggers, zeker voor de technologiesector, naar voor schuiven. Dat dit scenario nu op een meer realistische rente-evolutie wordt afgestemd, is gezond. Bovendien mag je niet vergeten dat grote technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft of Alphabet financieel zeer gezonde bedrijven zijn, met bergen cash op hun balans. Ten slotte, de technologische ontwikkelingen gaan de komende jaren alleen maar versnellen.

Hoewel de correctie in de technologie- en andere conjuncturele sectoren al bij al nog beperkt blijft, is dat niet het geval voor het hyper speculatieve deel van de markt. Dat segment krijgt zware klappen. Het gaat om crypto-munten maar ook om SPAC’s of blanco-chequebedrijven en ‘meme-aandelen’. Bij deze laatste aandelen zijn hun koersbewegingen niet gebaseerd op fundamentele factoren, maar puur op hypes op sociale media of bepaalde online-platforms.

Het toont nog maar eens aan dat het cruciaal is om te beleggen in gezonde bedrijven met een overtuigend bedrijfsmodel. Voor de lange termijn investeerder is een gespreide portefeuille van kwalitatief goede ondernemingen trouwens het beste wapen tegen inflatie. Sterke bedrijven kunnen hun hogere kosten doorrekenen. Dat bleek uit de meest recente resultaten.

Bovendien, aandelen en vastgoed(aandelen) mogen dan duurder noteren, ze leveren op lange termijn nog altijd meer rendement op dan obligaties en cash.

Ook de geopolitieke risico’s manifesteerden zich duidelijk met de inval in Oekraïne door Rusland. Ze hebben een impact op de grondstoffenmarkten, maar vooral ook het sentiment. In de tabel hieronder wordt al snel duidelijk dat het effect van zo’n gebeurtenissen op langere termijn meestal overschat blijkt.

Ten slotte is er ook goed nieuws: COVID is aan het verbleken. Er tekent zich een post-COVID tijdperk af met tal van kansen voor ondernemers en investeerders. De verdere innovaties die daaruit zullen voortvloeien, zoals in de gezondheidszorg en de sector van de energietransitie, zullen de wereld verder vooruit helpen en bieden nieuwe beleggingsopportuniteiten.

Daarom adviseren we om – met het oog op de lange termijn - consistent te blijven investeren, op een goed gespreide manier en in zeer kwaliteitsvolle bedrijven.

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven