• pexels-photo-2387799.jpeg

Jouw vermogen verdient een plan!

Jij en jouw partner zijn zelf nog hard aan het werk. Je kinderen studeren nog of zijn nét aan hun eigen carrière begonnen. Een overdracht van jouw vermogen naar de volgende generatie lijkt aldus nog niet aan de orde. Toch loont het de moeite om daar vandaag al bij stil te staan. Door je nu al te laten informeren over de mogelijkheden om het familievermogen op een zorgeloze manier over te dragen, kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.

De timing en de mate waarin je je vermogen overdraagt zijn belangrijke elementen bij die beslissing. Bij de overdracht van vermogen uit een familiebedrijf komt nog een bijkomend element kijken: Heeft de volgende generatie interesse om eventuele vennootschappen over te nemen? Is dat niet het geval, dan is het misschien beter om het bedrijf op een gegeven te verkopen en vervolgens (een deel van) het vermogen over te dragen naar de volgende generatie.  Maar wat als je het bedrijf eigenlijk niet wil verkopen of er geen interesse is van kandidaat-kopers ?

Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je je vandaag al best laat informeren over de gevolgen die verschillende scenario’s met zich meebrengen. Met die informatie op zak, bouw je al de nodige gemoedsrust in. We werken hiervoor altijd samen met juridische en eventueel fiscale experten. Zo zorg je ervoor dat je zelf en/of je toekomstige begiftigden niet plotsklaps met een zeer onaangename situatie worden geconfronteerd als zich een onverwachte gebeurtenis voordoet.

Bovendien merken we dat wie zijn of haar kinderen al vroeg betrekt bij het beheren van een familiaal vermogen, daar later de vruchten van plukt: de volgende generatie weet op het moment van finale overdracht waar ze aan toe zijn en komen zo niet voor verrassingen te staan.

Dat je de fiscus niet nodeloos zal verrijken wanneer de successie van het familiaal vermogen op voorhand goed voorbereid is, is ten slotte ook mooi meegenomen. In dat verband is het goed om weten dat ook de overheid bedrijfsleiders stimuleert om na te denken over hun opvolging na hun overlijden. Ze voorziet immers een vrijstelling van schenkbelasting voor familiale ondernemingen en vennootschappen. Zo bestaat er in Vlaanderen een nultarief voor de schenking van aandelen van een familiebedrijf.

Redenen genoeg dus, om op tijd stil te staan bij de successie van het familievermogen en je daarover reeds door financiële specialisten grondig te laten informeren.

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven