• accuro_bridge.jpg

“Like a bridge over troubled water…”

Met deze woorden trapten Simon & Garfunkel de hitparades van de jaren ’70 in gang. Op de beurzen was er toen weinig sprake van een hitparade, met een decennium dat vooral getekend werd door oplopende inflatie, oliecrisissen en stagnerende groei. Het is verleidelijk om parallellen te trekken tussen vandaag en de jaren ’70 en allerhande doemprofeten beleven hun “15 minutes of fame” in de media. Nochtans bevinden we ons in een fundamenteel andere omgeving. Niet in de laatste plaats omdat Simon en Garfunkel op onbegrijpelijker wijze vervangen werden door Metejoor en Bazart.

In tegenstelling tot de populaire muziek, staan de meeste bedrijven er verrassend goed voor: Ondanks 2 jaar aan lockdowns en logistieke problemen, blijven de cashflows van de meeste bedrijven groeien. Eén van de grootste problemen in de arbeidsmarkt vandaag is het vinden van personeel, in tegenstelling tot de hoge werkloosheid in de jaren ’70.

We bevinden ons ook in een totaal andere rente-omgeving; Begin jaren ’80 was de rente net boven de 16% geklommen en vandaag staat ze in Europa nog steeds rond de nul.  Gecorrigeerd voor inflatie blijft er dan ook nog altijd een diep negatief rendement op het meeste schuldpapier staan. De centrale banken kunnen de rente gerust verhogen, zonder dat dit de meeste bedrijven echt pijn zal doen. De voorbije jaren kon quasi iedereen zich goedkoop financieren en deze goedkope schulden worden door de inflatie naar hartenlust opgeslokt.

Alles bij elkaar beschouwd zijn de huidige macro-economische omstandigheden terra incognita. Het grootste monetaire experiment in de geschiedenis is nog volop aan het lopen en ik heb er geen idee van wat er morgen staat te gebeuren.

Dat hoef ik ook niet echt te weten. Want de portefeuilles die we bij Accuro mogen adviseren worden niet gebouwd op basis van macro-economische modellen. Wij zijn geen beleggers, maar investeerders die op zoek gaan naar gezonde, groeiende bedrijven aan redelijke prijzen. Wie investeert in dit soort ondernemingen, beschermt zijn of haar vermogen tegen de corrosie van inflatie. Want gezonde bedrijven kunnen groeien, ook in moeilijke omstandigheden. Ze kunnen hun prijzen en marges opdrijven en zo de investeerder over de woelige wateren van de wereld economie dragen. Om met Simon & Garfunkel af te sluiten: Like a bridge over troubled water…I will ease your mind.    

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven